AKTUELNO

Bez povećanja cene za održavanje liftova nemoguće je obaviti taj posao, kaže zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić i poručuje da će Grad razgovarati s Vladom Srbije, odnosno Ministarstvom građevinarstva o mogućim korekcijama u primeni Zakona o stanovanju i održavanju zgrada, a kako bi se izašlo u susret građanima i zaštitio njihov interes.

- Grad Beograd je samostalno doneo odluku o povećanju cene održavanja liftova za 2 dinara po metru kvadratnom. Sada sa povećanjem cena održavanja lifta u Beogradu iznosi 4,5 dinara po metru kvadratnom što je najniža cena u čitavom regionu. Recimo, u Sarajevu građani za istu uslugu plaćaju 12 dinara po metru kvadratnom. Gradsko stambeno održava oko 6.500 najstarijih liftova u Beograda čija je prosečna starost preko 43 godine i bez povećanja cene održavanja nije moguće rešiti mnogobrojne zahteve građana koji imaju probleme sa liftovima - objasnio je Vesić.

Kako je objasnio, minimalna cena održavanja je određena na osnovu formule iz Mišljenja o primeni pojedinih odredbi Zakona o stanovanju i održavanju zgrada koje je donelo Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture 7. decembra 2017. godine. Prema tom Mišljenju jedan od kriterijuma za određivanje minimalne cene je prosečna neto zarada u jedinici lokalne samouprave za prethodnu godinu, a ona je najviša u Beogradu, naveo je.

Grad Beograd će, dodao je, razgovarati sa Vladom Srbije i Ministarstvom građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture o mogućoj korekciji formule iz Mišljenja kako bi se našlo najbolje rešenje za sve.

Ponovio je da su cene održavanja Gradskog stambenog u Beogradu ubedljivo najniže u regionu, navodeći da u Bosni i Hercegovini i Crnoj Gori za isti obim usluga i radova koje pruža Gradsko Stambeno u Beogradu građani plaćaju oko 30 dinara po metru kvadratnom, u Hrvatskoj se plaća oko 158 dinara po metru kvadratnom, a u Sloveniji čak 824 dinara po kvadratnom metru.

- Najniža cena privatnih kompanija za održavanje stambenih zgrada sa liftom u Beogradu za sve usluge koje pruža Gradsko stambeno je 30 dinara po metru kvadratnom, a Gradsko stambeno održava oko 14 hiljada najstarijih zgrada u Beogradu čija je prosečna starost preko 50 godina - zaključio je Vesić.

#Goran Vesić

#Lift

'